Widefield

Orion over Svendborg Sund 1/3-2013

Et kik mod syd ude på bådbroen. Den klare stjerne for neden lidt til venstre for midten er himlens klareste stjerne Sirius.
Grunden til at landet, broen og dens pæle samt Sirius’s genskær i vandet er udtværret er fordi jeg har brugt en EQ montering med motor, der kompenserer for Jordens rotation og følger himmelkuglens rotation mod vest.
10 billeder med ialt 6 minutters eksponering. Canon EOS 1000D, Samyang 8mm f/3.5 @ f/3.5, ISO 400, 60 s.
Montering: Astro EQ-1

et blev desværre straks efter jeg havde taget billedet overfor meget overskyet, sådan ser det ud når lave skyer kommer drivende ind fra vest:

Mælkevejen 1/10-2013

Nord Amerikanske Tåge / Pelikan området.
Canon EOS 1000D, Canon 50mm f/1.8 @ f/4, ISO 400.
7 billeder med ialt 2316 sekunder eksponering.
Montering: Skywatcher EQ-5 med ra/dec motorer.M82 og M81 24/3-2014

Mellem Karlsvognen og Nordstjernen fangede jeg et par skud af galaksen M82 og M81.
M81 er en spiral galakse, ca midt i billedet, lidt til venstre for, M82, også en spiral galakse, set fra siden.M101 – Pinwheel Galaxy, M51 – Whirpool Galaxy og C/2012 K1 PANSTARRS 2/5-2014

Vi var i Thyborøn denne weekend, og da vejret så rigtig lovende ud, tog jeg alt grejet med bag i bilen.
Allan ville sælge sin Sigma 85mm f/1.4 linse til mig, så den kunne jeg så lige få testet ved samme lejlighed.
Vi er allerede så langt inde i foråret, at Solen kun lige netop kommer ned under 18 grader, så der når ikke at blive helt mørkt.
Planen var at køre op til Høfde 59 hvor man kan køre til via dæmningen, så jeg ikke skal slæbe udstyret for langt.

Jeg var færdig med at polaligne osv ca 2245, s var det bare at vente p at solen kom længere under horisonten.

Kort tid efter jeg havde stillet det hele op, kom en fyr og parkerede lige for an mig, ud af bagagerummet hev han en kæmpe trækasse frem, og jeg blev rigtig glad og troede selvfølgelig at det var et teleskop…
Men han viste sig at være en spejderfører der skulle gemme kassen i en bunker lige ved siden af. Der skulle være nat-orienteringsløb for spejdere samme aften/nat. Omkring 2330 tiden kom der ganske rigtigt 15-20 spejdere med pandelamper og lommelygter forbi, det var da meget hyggeligt.

Det blev aldrig rigtig mørkt mod vest, som forventet, så jeg gik efter M101 i zenith.

Det blev til ialt 12 eksponeringer på i alt ca 57 minutter, ingen darks eller flats. Startede med 30 sekunder og kørte langsomt op i eksponeringen efterhånden som solen kom længere under horizonten. Sidste light var p 11 minutter.

Her er hele feltet:M101 – Pinwheel Galaxy kom da med, den uldne klat lidt under midten, der næsten danner en ligesidet trekant med Alkaid og Mizar, de to første stjerner i Karlsvognens håndtag.

Øverst til venstre er det M51 – Whirpool Galaxy.

Og lige til venstre for M51 er der sørme også kommet en komet med, C/2012 K1 PANSTARRS:

Jeg havde alt for lidt tøj pÂ, det blæste en hård vind fra NV, dvs direkte ude fra havet, så det var for koldt at sidde i klapstolen med prismekikkerten. Jeg prøvede ellers at pakke mig ind i to tæpper også. Så jeg satte mig i læ inde i bilen og kikkede det jeg kunne ud af vinduerne mens jeg hørte natradio.

Men jeg er selv ganske tilfreds med forløbet. Målet var at teste Sigma objektivet, som jeg købte brugt til en meget fordelagtig pris samme dag. Jeg vidste jo i forvejen at det ikke ville blive rigtig mørkt, men det var jo alligevel godt nok til at prøve objektivet af. Og jeg syntes virkeligt at det er rigeligt lysstærkt og tegner skarpt. Dog var det lidt svært at opnå en god fokus med liveview + 10x zoom. Og jeg syntes også der kom lidt blålig skær om de klareste stjerner så som Alkaid og Mizar ved de lange eksponeringer, men det er jo nok svært at undgå?