Varmebånd / dugbånd

12/2-2017

Efter flere for tidlige afbrudte sessioner pga dug på især guidescope (Ø50mm) samt et par gange på primærspejlet af newtonen (Ø130mm) så har jeg fabrikeret et par varmebånd.

Alan var så venlig at “låne” mig nogle ruller konstantan tråd samt noget varmebestandig isolerbånd, kapton. Selv har jeg investeret i en hel rulle sort gaffatape, 4 m ledning og stik, alt i alt en investering på lige knap 100,-. Og der er stadig masser af gaffa og med en Ducati i husholdningen kan det hurtigt blive nyttigt

Til hver varmebånd klistrede jeg to stykker gaffa mod hinanden og oven på dette er den udmålte 1/4 mm konstantan tråd (10 ohm per meter) lagt den opmålte konstantråd ud i zigzag baner overn på hinanden, med kapton tape imellem.

(1): U = R x I
(2): P = U x I

(1) indsat i (2): P = U^2 / R

Dvs R = U^2 / P

Til 50mm guidescope ønsker jeg ca 3,5 W ved 12 V, dvs en modstand på R = 12^2 / 3,5 = 41 ohm. Dvs 4,1 m af 1/4 mm konstantan.
Til newtonens primær spejl (sætter båndet rundt om tubus bund) vil jeg afsætte 10 W ved 12 V, dvs en modstand på R = 12^2 / 10 = 14,4 ohm. Dvs 1,4 m af 1/4 mm konstantan.

Her det lille varmebånd:

Jeg vil ikke lodde på konstantan tråden, er ikke helt sikker på hvor godt det holder, så jeg viklede tråden 10-15 omgange rundt om ledningen og samlede det i en kronmuffe.

Her er det lange 10W varmebånd til newtonen undervejs:

Til sidst blev der sat flere små lapper gaffe over ledningen samt kronmufferne som aflastning og endelig til sidst blev hele båndet lukket ind i endnu et lag gaffa.

Og det færdige resultat:

Båndene er klar til brug men ikke helt færdige endnu. Jeg vil sy dem ind i noget kraftigt stof med velcro, eller rettere, overtale en symaskinechauffør til dette. Så i aften bliver de sat på med strips. Jeg har allerede købt stof plus velcro, det kostede svimlende 45,- i den lokale stofbutik. Jeg fandt noget sort bomulds stof lige så kraftig som cowbow bukser.

14/2-2017

Sådan, færdig arbejde, jeg limede et ca 10 mm tykt lag “baby vaske klud / hvidt skumgummi” på bagsiden af gaffatapen som isolering ud af og syede et par “sokker” i kraftigt stof som varmebåndene er puttet ind i. Ledningen blev fikseret med nål og tråd i hånden som aflastning. Der er tillige syet velcro på det lille varmebånd, da det måske skal bruges på okkular til en visuel session. Det store varmebånd bliber sat rundt om tubus med enten strips eller noget snor.

Samme aften testede jeg varmebåndene og de gør deres job fint.
De ca 3-4 W der afsættes rundt om guide scopets linse holder fint duggen for døren.

Jeg åbnede taget og legede lidt rundt på hele himlen et par timer.

Efter ca 1,5 timer så 50mm søge teleskop uden varmebånd således ud, dug og is på linsen:

Mens 50mm guide teleskop med 3,5 W varmebånd så sådan ud, fuldstændig fri for dug og is: