Saturn

7/5-2016

Denne aften fik jeg det første kik på Saturn med et teleskop. Det er et fantastisk syn at se planeten med dens ringe for første gang. Saturn stod meget lavt, ca 10º, så der var meget uro i atmosfæren og den lignede nærmest en snurretop der voblede rundt ude af balance.

Jeg havde set frem til Saturn (og Mars) sæsonen og til at tage mine første billeder af disse planeter, men igen drillede QHY kameraet, her lige et par billeder der viser lidt af bøwlet.

Jeg opgav QHY kamerat og tog dette billede med Canon 1000D + Televue 4xPowermate, altså et enkelt billede og ikke en videosekvens der er stacket:

Visuelt med 2″ plössl okular så Saturn meget bedre ud end på dette billede, jeg kunne tydeligt se “mellemrummene” mellem ringene og Saturn.

16/5-2016

Samme situation som sidst, QHY kameraet driller stadig. Faktisk har jeg opgivet det og solgt det til en anden håbefuld amatørastronom. Som erstatning har jeg bestilt et ZWO ASI 120MC kamera. Dette kamera har som QHY kameraet ligeledes både USB port og ST-4 autoguider port. Der er samme CMOS chip i begge kameraer, men elektronikken og ikke mindst driverne er meget bedre for ZWO kameraet. Mens jeg venter på ZWO kameraet kan jeg jo godt kikke videre på Saturn (og Mars). Her er endnu et billede taget med Canon 1000D + Televue 4xPowermate.

Denne aften var der mere ro i atmosfæren og det lykkedes at få et lidt bedre billede end sidst. Men det må kunne blive meget bedre med et stack af hundredevis af videobilleder.

17/6-2016

Dagen før vi skulle sydpå med autocamperen ankom ZWO kameraet med posten, og da det efterhånden var blevet en hel besættelse at få en videosekvens med Saturn pakkede jeg det nye ZWO kamera, den lille refraktor (linse teleskop), INED70, en Ø70mm teleskop med 420mm brændviede samt Televue 4xPowermate, EQ-5 monteringen og diverse andet udstyr så jeg forhåbentligt kunne få nogle billeder sydpå. Og både Saturn og Mars ville jo stå meget højere på himmelen på de sydlige breddegrader.
Som ved et mirakel var der netop på det sydligste punkt på vores ferie skyfrit og god seeing. Det var på en campingplads ca 20 km nord for Napoli. Der var mange træer på pladsen, så jeg måtte slæbe alt udstyret ned til stranden hvor der var fri udsyn mod syd. Jeg fik kikket en del visuelt på både Mars og Saturn. Der gik nok 100 menesker forbi, og mange var lige henne og få et kik. Der var især et ældre ægtepar der var meget glade for at se både Mars og Saturn, de forklarede på gebrokkent engelsk at de aldrig før havde kikket i et teleskop.

Her står det hele ved vejen ned til stranden.

Sådan så PC skærmen ud på Mars og Saturn.

 

Og her er resultateterne af videosekvenserne:

Og Mars:

Det var slet ikke optimalt, med den store newton reflektor teleskop ville det have blevet meget bedre, men der var desværre ikke plads til det i autocamperen.

Jeg blev i tvivl om hvorvidt jeg skulle have taget min ED 2xBarlow med i stedet for Televue 4xPowermate og efter lidt regnen er det klart at en 2xbarlow havde været mere passende til den lille refraktor:

Dawes limit:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dawes%27_limit
R = 11,6 / D [arc sec]

R: Resolving power
D: diameter of main lens in cm

Den må så betyde:
R = 11,6 / 7 = 1,657 [arcsec]

Den ønskede sampling skal være mindst R / 2:
R_1 = 1,657 / 2 = 0,829 [arcsec]

ZWO ASI 120MC pixelsize er 3,75 [µm]

[arc sec] / [pixel] = pixelsize [µm] / focal length [mm] * 206,3
(Kilde: http://www.wilmslowastro.com/software/formulae.htm#ARCSEC_PIXEL)

[arc sec] / [pixel] = 3,75 [µm] / 420 [mm] * 206,3 = 1,842 [arc sec] / [pixel]

Opløsning uden barlow: 1,842 [arc sec] / [pixel] – oversamplet ifht 0,829 [arc sec] / [pixel]
Opløsning med 2xbarlow: 0,921 [arc sec] / [pixel] – lidt oversamplet ifht 0,829 [arc sec] / [pixel]
Opløsning med 4xbarlow: 0,460 [arc sec] / [pixel] – undersamplet ifht 0,829 [arc sec] / [pixel]

Så med 4xPowermate strækker jeg systemet 2 gange ud over hvad der er muligt.
Æv – jeg skulle have forberedt mig bedre på turen og taget min 2xbarlow med i stedet for 4xTelevue.

13/7-2016

Det klarede pludseligt op her på sydfyn ved 20 tiden, så jeg fik hurtigt sat den lille newton op. Sidst EQ-5 monteringen var polalignet var nede i Napoli, så latitude skruen blev stillet ind efter den grove skala på siden. Solen går jo først ned ved 22 tiden, så der går et stykke tid inden Polaris er synlig. Derfor blev monteringen blot stillet op ca mod nord og så præcist i vatter som muligt.

Jeg kikkede lidt på Månen i fuld dagslys sammen med Maja, det har vi prøvet så tit, og man kan se mange spændende detaljer på Månen selv i dagslys, dog mangler der noget i kontrasten.

Jeg satte så en TeleVue 4xPowermate på den lille Skywatcher Explorer 130PDS og ZWO ASI 120MC kameraet så vi sammen kunne kikke lidt nærmere på Månen på PC skærmen.

Jeg styrrede monteringen med Skychart (Cartes du Ceil) og EQMOD, og tænkte at det kunne være sjovt at prøve at finde Mars og Saturn selvom Solen stadig var oppe. Pga den dårlige polalignment og backlash i min gamle montering, var der ikke noget at se da jeg havde slewet hen på Mars, men med slewrate på 1 i EQMOD brugte jeg spiral knappen og vupti, efter kort tids spiralen ud kom Mars ind i billed feltet. På samme måde fandt vi også hurtigt Saturn. Det var en lidt speciel oplevelse at se begge disse planeter i dagslys, hvor de begge var usynlige for det blotte øje.

Her peger Maja op i retning af Saturn, lidt øst og syd for Månen.
(Det var iøvrigt første gang Maja så Saturn)

Se selv der:

En times tid efter solnedgang (og hvor Maja var gået i seng) tog jeg flere videosekvenser af Saturn, bl.a en to minutters sekvens med SharpCap. Stacket i Registax og behandlet en smule i Photoshop: