Partiel Solformørkelse 20/3-2015

Glæden ville ingen ende tage, da jeg stod op tidligt om morgenen, udsigten fra stuevinduet kl 0600 så overordentlig lovende ud:

Jeg satte mig i ro og mag, startede på arbejdagens pligter, og glædede mig til en stor oplevelse. Men da jeg ved 7 tiden kikkede ud af vinduet igen, så det noget anderledes ud, Tåsinge var væk i disen, og det var totalt overskyet:

Nå, på med vanten, kl 0900 slæbte jeg alt grejet ud, og så var det bare om at krydse fingre for at vejret ændrede sig eller at der måske kom lidt huller i skyerne. Og sørme ja, der var jo om ikke huller, så i hvert fald områder med knap så kraftig skydække, helt hul igennem kom der ikke. Det var også noget af en udfordring af finde Solen i søgeren.

Her et bilede lige omkring maximum:

Og her en komposiion af hele forløbet:

Næsten på slaget 12 da det var overstået, trak meget mørke skyer ind over, og Solen lod sig ikke vise resten af dagen, så vi var utrolig heldige her i Svendborg.

Jeg havde sat udstyret op ude i indkørslen ned til vejen, og der kom da også flere interesserede forbi og fik et kik.

Alt i alt var det en rigtig god oplevelse, træls at det ikke var totalt skyfrit, men hey – sådan er det jo at dyrke denne hobby i Danmark.

Inden jeg gik igang med teleskopet, fik jeg sat en GoPro op til at tage et billede hvert halve sekund, meningen var så at jeg kunne lave en timelapse video der ville vise hele forløbet og især hvor mørkt der blev ved maksimum.

Desværre kører en GoPro altid i “auto” mode, dvs eksponeringstiden justeres automatisk efter lysforholdene.

Heldigvis gemmer GoPro Exiff meta data for hvert billede, og jeg kunne dermed se eksponeringstiden på hvert enkelt billede.

Ved at udnytte at eksponerings tiden samt “brilliance” er ligefrem proportionalt, skrev jeg et lille C# program der normaliserede alle billeder til ekvivalente eksponeringstider. Programmet blev tillige udvidet til at måle den gennemsnitlige lysintensitet på et lille kvadrat på VW Transporterens side (der bliver belyst inddirekte af Solen). Samt skrive et C# program der kan beregne hvor mange % af Solen der er dækket af Månen set her fra Svendborg. Dette var ikke trivielt, idet parallaksen på Månen skulle tages i betragtning.

Programmet beregner følgende:
1) r.a., declination og semidiameter for Solen og Månen til et givet UTC.
2) korriger r.a. og decl. for parallaxe fejl ved at tage position og højde over havoverfladen i betragtning.
3) korriger Månens semidiameter for parallaxe (har forsvindende lidt betydning).
4) udled et matematisk udtryk der kan beregne fælles areal for to cirker når deres radier samt centrum’s afstande er kendte.

De astronomiske beregninger er lavet på grundlag af “Astronomical formulæ for Calculators” af Jean Meeus.

Ud fra ovenstående er det forholdsvis simpelt at beregne hvor meget af Solen der er dækket af Månen til et givet UTC set fra en given position.

Denne funktionalitet er så tilføjet det C# program jeg allerede havde lavet, der normaliserede alle still billeder til ekvivalente eksponeringer samt foretage lysmålinger. Derved kan trenden af den forventede lysdæmpning ses sammen med den faktiske lysdæmpning.

Den forventede lysdæmpning er den hvide kurve i den nye timelapse.

Konklusion: Jeg er meget overrasket over hvor godt den målte lysdæmpning passer overens med den forventede, især i betragtning af hvordan det er foretaget; dvs. med en GoPro i “auto” mode og lysintensitet på siden af en gammel varevogn…

En animeret gif der viser lidt af forløbet:

Hele sekvensen på YouTube:

Hele sekvensen i fuld opløsning:

http://b-rasmussen.dk/astro/20150320/solareclipse_2015_3.mov

Her følger lige lidt dokumentation til de særligt interesserede.

Jeg har eksporteret rå-data til et lille excel ark.
Forklaring til kolonnerne:
A: utc for billedet
B: eksponerings tid i sekunder
C: den gennemsnitlige brightness i et lille rektangel på siden af bilen
D: den beregnede formørkelse 0 = ingen, 1 = fuldstændig formørket
E: den oplyste del af solskiven, komplimentær delen til D
F: fil navn
H: brightness normaliseret til ekvivalent eksponering
I: H normaliseret til området [0..1]
J: E normaliseret til området [0..1]
Grafen viser I og J som funktion af tiden.

 

Link til excel arket: