ISS – International Space Station

International Space Station (ISS) og ledsager. 9/8-2014 og 10/8-2014

Om aftenen d 9/8 sad vi og hyggede med John og Ulla på terassen, og kl ca 21:52 så vi ISS.
Ved næste passage ca 23:28 bemærkede vi et lidt svagere objekt ca 4-5 grader bagved i tilsyneladende samme bane og hastighed.
Det viser sig at være europæiske ATV Georges Lemaitre med forsyninger der skal dokke med ISS d. 12/8.
Aftenen efter, 10/8, tog jeg så to billeder ved ISS passagen ca 22:39, og her var ATV’en ca 2 minutter foran.
Billedet herunder er en kombination af to billeder, zenith er opad, vest til højre og øst til venstre.
ATV’en var nok ikke helt oppe i samme højde som ISS, derfor de forskellige banehastigheder.

Et enkelt-skud af ISS:

2/8-2016

Jeg ville nu prøve den lidt specielle disciplin at fange ISS med teleskopet. Det er ikke let, da ISS passerer hen over himlen fra vest mod øst i løbet af ganske få minutter. Med mit udstyr kan det ikke lade sig gøre at få teleskopet til at følge ISS automatisk. Så måden at gøre det på er at sørge for at søgekikkerten er perfekt alignet med hovedteleskopet, sætte kameraet i teleskopet og sørg for at fokus på uendelig er perfekt, her kan passende bruges en meget klar stjerne eller planet, da ISS lyser ligeså meget op som disse. Eksponeringstiden skal være relativt lavt, det er meget svært at forudsige, men som det ses nedenfor skal det med mit ZWO ASI120MC kamera kun være nogle få millisekunder, måske endda lavere.

Udstyr:
Montering: Skywatcher EQ-5
Teleskop: Skywatcker Esplorer 130PDS
Barlow: 2xED Super deluxe
Kamera: ZWO ASI120MC
Software: SharpCap

ISS’s første passage denne aften efter solnedgang var ca kl 21:30, dvs kun kun 10 minutter efter solnedgang hvor himlen var blå!

Jeg kunne ikke få øje på ISS med det blotte øje, men da jeg vidste ca hvor den skulle være, fandt jeg den hurtigt i søgerkikkerten. Jeg startede kameraet med at optage 1 minuts video med 20 [ms] eksponeringstider og gjorde så mit bedste med at holde ISS i midten af trådkorset på søgekikkerten. Ud af øjenkrogen kunne jeg på PC skærmen se ISS fare ud og ind af billedet, og også se at den var alt for lys. Jeg skyndte mig at sætte eksponeringen ned på ca 4 [ms] og det så lidt bedre ud.

Her er et af de 2000 billeder jeg fik taget, hvoraf ISS kun var med på ca 50-100 stk.


2/8-2016 kl ca 21:35

Det ser noget uldent ud, og ca en time senere da det var blevet mørkt fandt jeg ud af hvorfor. Nu var Saturn nemlig synlig og jeg kunne straks se på Saturn at fokus slet ikke var optimalt. Det blev straks ordnet og så var jeg klar til næste passage kl ca 23:15.

Eksponeringstiden blev sat til ca 2 [ms] og jeg optog dennegang 1 1/2 minutters sekvenser, to blev det til.

Her er så et billede fra sekvensen og det er tydeligt at fokus er meget bedre, men eksponeringstiden skal stadig meget længere ned.

2/8-2016 kl ca 23:15

De to video sekvenser kan ses her bemærk hvordan ISS farer ud og ind af synsfeltet.

 

Første passage 21:35

Anden passage ca 23:15

På denne sekvens kan det ses hvor hurtigt Saturn glider ud af synsfeltet pga Jordens rotation når monteringen ikke tracker: