EQ-5 opstilling

 1. Trefod. Det første man gør, er at stille trefoden op på et solidt underlag, og med nord benet ca mod nord. Der sidder en bobbel libelle på trefoden så den meget præcist kan nivelleres.
 2. Kontravægt. Bruges til at ballancere på decl (deklintion) aksen. Skal helst være lidt ude af ligevægt, ca 1 kg*m, dette gør at der altid er belastning på tandhjulene.
 3. ra (right ascension) (da. time vinkel) hoved. Denne del kan rotere for at modvirke Jordens rotation, der sidder en lille steppermotor der gør dette.
 4. Polscope. Parallelt med ra aksen siddet et lille trådkors teleskop der bruges til at justere ra aksen præcist ind på himlens nordpol.
  I polscopet er der ud over trådkorset også en ring med en lille markering på, hvor i Polaris skal være.
 5. Declination hoved, bruges til at justere deklinationen. Der sidder også en lille steppermotor på denne akse.
 6. Teleskopet.
 7. Søge teleskop, retvendt og sand vinkel (højre til højre, op er op). Dette lille teleskop har også et trådkors. Det peger i samme retning som teleskopet, men med meget mindre forstørrelse. Det bruges til at finde objekter med da det kan være vanskeligt at gøre direkte med teleskopet. Så når en stjerne er i midten af søge teleskopet, så kan det også ses i hoved teleskopet.
 8. Guide teleskop med gude kamera. Dette teleskop peger også i samme retning som hoved teleskopet. Det sender billedet fra dets kamera til en PC, hvor et stykke software (PHD guiding) holder øje med en stjerne, hvis denne stjerne flytter sig, sender programmet korrektions signaler til teleskopets motorer. Dette modvirker unøjagtigheder i hele opsætningen, dvs i alle tandhjul, motor hastighed, opsætnings unøjagtigheder osv osv. Og man kan dermed eksponere i timevis uden at stjernerne flytter sig på billedet.
 9. Crayford fokuser. Her sættes okular til visuel observation eller kamera på. Fokuseren har to hjul, hvor det ene er gearet ned til 1/10 fart af den anden for finjusteringer.

 

 

EQ-5 light opsætning, ingen teleskop men blot kamera + objektiv