Active Regions (AR) (Solpletter)

3/8-2015

Dejlig klar dag og tilsyneladende fin seeing. Skywatcher 130PDS teleskopet og astro solar filter samt QHY5L-IIC kamera blev fundet frem.
Der er blevet fokuseret på solpletten 2394 og hentet ca 350 billeder med SharpCap (ca et minut) og behandlet det i Registax.

Her er et billede af solpletterne 2394 og 2393:


9/8-2015

Sidste dag i sommerferien, det skulle fejres med lidt Sol-kikkeri.
AR2396 har udviklet sig til en meget stor solplet og er meget spændende at observere, jeg fik taget en del videosekvenser, men der var ikke rigtig nogen rigtig gode imellem, ved ikke om der er for meget dis i atmosfæren eller en jet stream der driller. Alle videoer var meget urolige, det tyder vel på jet stream eller anden uro i atmosfæren, og så var det pokkers svært at fokusere i dag, jeg kunne dreje næsten 1/2 til 3/4 omgang på 1:10 crayforden uden jeg kunne se nogen forskel, så jeg prøvede lidt tilfældigt i dette område.

Her er et billede af den bedste sekvens fra i dag:


Hvor stor er disse solpletter egentlig? For at illustrere deres enorme størrelser, er her vist hvor meget Jorden ville fylde hvis den lå på Solens overflade:

Maja var med, det var hendes første Sol observation. Hun brokkede sig lidt over den trange plads og temperaturen i “observatoriet”.

3/4-2017

Jeg nåede lige ½ time i kikkertskuret hen sidst på eftermiddagen (16:10) og så på active region 2645 visuelt, både med 4xPowerMate og uden i Skywatcher Explorer 130PDS. Solpletterne stod meget tydelige og med masser af kontrast, sol-seeing må have været god.

Så satte jeg ZWO kameraet påog problemerne startede. Der er ca to meter fra teleskopet og hen til PC skærmen. Desuden står skærmen ØNØ for teleskopet så Solen skinner direkte ind på skærmen og jeg kunne næsten ikke aflæse skærmen henne fra teleskopet, så det var yderst vanskeligt at fokusere. Det måvære på tide med en motorfokuser.

Her en video sekvens på 30 [s], Exposure=0,000119 [s], 2193 frames bedste 95% af 2193 frames stacket i Registax og wavelets, til sidst en tur i PhotoShop, til grayscale, kontrast + curves, til RGB, skruet helt ned for den blå kanal for at give appelsin/Sol farven:

Denne video viser sekvensen af billeder ovenstående er baseret på: